Някои банки начисляват такси за плащане чрез ПОС-терминал с дебитна карта
Някои банки начисляват такси за плащане чрез ПОС-терминал с дебитна карта / снимка: Guliver/Getty Images
Някои банки начисляват такси за плащане чрез ПОС-терминал с дебитна карта
72815
Някои банки начисляват такси за плащане чрез ПОС-терминал с дебитна карта
  • Някои банки начисляват такси за плащане чрез ПОС-терминал с дебитна карта

Някои банки начисляват между 30 и 50 стотинки при плащане на ПОС-терминал с дебитна карта, издадена от тях. За това предупредиха финансовите анализатори от портала „Моите пари".

В същото време все повече се засилва тенденцията някои банки да сключват договори с определени търговски обекти, в които клиентите им да ползват отстъпка при покупки. Обикновено тя е в рамките на около 1 на сто от платената сума през ПОС-терминал, като или се възстановява по сметката, или след известно натрупване се материализира под формата на ваучер за отстъпка.

Понякога търговците начисляват минимални такси за клиентите си, когато плащат през ПОС-терминал. Причина за това е, че те трябва да плащат такса на банката, която обслужва терминала, но прехвърлят този разход към клиентите си. В други случаи самите банки начисляват такса за използване на такова плащане, особено ако картата е на друга банка.

"Ако вървим към Западна Европа, там болшинството от транзакциите преминават през ПОС-терминали и за потребителите няма такса за ПОС-транзакция", каза Деян Василев.

В същото време някои банки предлагат отстъпка, ако клиентът им използва дебитната си карта на ПОС-терминала в някои магазини, обясни от своя страна Десислава Николова. "По принцип отстъпката бива няколко вида - процент от стойността на покупката, да речем банката връща към разплащателната сметка определения процент или под формата на ваучери", каза тя.

Клиентите често пренебрегват доходността от лихвите в разплащателните си сметки. Обикновено те са под процент в повечето банки, но могат да стигнат, за да покрият таксите за обслужване.