/ iStock/Getty Images
Японският автомобилен гигант Nissan планира да съкрати повече от 10 000 работни места по целия свят като част от усилията за оптимизиране на положението, съобщи агенция Киодо.

Допълнителните съкращения идват след като през май Nissan обяви съкращаването на 4 800 работни места. Към този момент за компанията работеха около 139 000 души по цял свят.

Китайски компании вече имат 15% от акциите на Daimler

Нетната печалба на Nissan спадна до най-ниска от десетилетие насам позиция през последната бизнес година и компанията вече предупреди за "трудна бизнес среда" през следващите 12 месеца.

Компанията е била засегната от спад в продажбите в Съединените щати и Европа и все още се колебае след шоковия арест на бившия шеф Карлос Гон по обвинения във финансови нарушения.

Също така се сблъсква с напрежението с френския си партньор Renault, който притежава 43% от японския производител, и претърпява основен преглед на положението си, за да укрепи управлението във фирмата.

Нови обвинения срещу „Фолксваген” - обгазявали хора и маймуни с вредни емисии

Очаква се Nissan да обяви съкращенията в четвъртък, каза Киодо.

Този ход вероятно ще засегне някои фабрики в Южна Америка и други региони, където Nissan има ниска рентабилност, съобщава агенцията.

През финансовата 2018 година световните продажби на Nissan са намалели с 4,4% до 5,52 млн. автомобила.

Продажбите на компанията претърпяха спад от 17,8% в Европа и 9.3% в САЩ.
БГНЕС