Недостиг на кадри ще затрудни петролното производство
Недостиг на кадри ще затрудни петролното производство / netinfo

Въпреки неимоверно нарастващите енергийни нужди световното производство на петрол и природен газ ще бъде затруднено през следващите години заради недостиг на инженери и мениджъри на проекти. Това показва ново проучване на Cambridge Energy Research Associates - CERA („Кеймбридж енерджи рисърч асошиейтс” - КЕРА), цитирано от Асошиейтед прес.

До 2010 година компаниите, които ще се заемат с производство на газ и петрол, ще могат да намерят между 10 и 15 процента по-малко инженери, отколкото са им необходими, сочи проучването.

Докладът на КЕРА, който бе публикуван тази седмица, се базира на 400 проекта, чието изпълнение се очаква да започне през следващите пет години в световен мащаб.

Инженерите са жизнено важни за проучването и производството на петрол и газ - процес, който се усложнява все повече през последните години, тъй като компаниите извършват сондажи в по-дълбоки води и на повече пресечени местности.

КЕРА съобщи, че след няколко години предприемачите ще се нуждаят от над 55 500 инженери, за да покрият изискванията на включените в изследването 400 проекта.

Компанията посочва, че в момента 55 100 инженери участват в изследователски и производствени дейности. Средната им възраст обаче е 51 години и над половината от тях ще се пенсионират до 2015 година - около 6 процента годишно, прогнозира КЕРА.

Междувременно процентът на новоназначените се очаква да бъде от 2 до 5 на сто, посочва АП.(БТА)