Проверки на качеството и контрола на храните в луксозните ресторанти в страната - това ще бъде акцентът в работата на Българската агенция по безпопасност на храните през тази година, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той постави оценка „отличен" на агенцията и работата на експертите по повод една година от създаването на контролното ведомство.
Инспекторите от агенцията по безопасност на храните ще проверяват качеството и контрола на предлаганите храни и напитки в луксозните ресторанти, обясни Найденов, който призна, че е станал жертва на хранително разтройство с развалени храни.
„В тези кухни стават безобразия. И хората смятат, че сядайки дори в луксозен ресторант, има някакви гаранции. Даже миналата година ние с д-р Войнов сме си говорили, аз и депутат станахме обект на хранително отравяне в много престижно заведение. Така че това се случва ежедневно и стотици хиляди са заведенията за обществено хранене. Няма как да бъдат проверявани ежедневно всички, точно заради това на базата на оценка на риска и внезапни проверки ще се съсредоточим върху кухните, върху начина на съхранение и приготвяне на продуктите и спазване на необходимата хигиена", каза Найденов.
Инспекторите са разкрили и ампули с витамин "C", в които съдържанието не отговаря на изписаното на етикета. Четирите партиди с ампули, три от които с произход Испания и една от Китай, са възбранени и ще бъдат унищожени, допълни Войнов. След сигнал до агенция служителите й са взели проби от ампулите от 2 и 5 милилитра, изпратили са ги в референтна лаборатория в Хамбург и е установено, че съдържанието на витамин С в ампулите е под нормата, което според шефа на агенцията е недопустимо и заблуждава потребителите.
За една година от агенцията са бракували 204 тона хранителни продукти, 13 хиляди литра безалкохолни напитки и около 384 хиляди яйца.