Наши строителни компании може да участват в инфраструктурни проекти в Азербайджан
Наши строителни компании може да участват в инфраструктурни проекти в Азербайджан / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Български строителни компании могат да участват в международни търгове за строителството на инфраструктурни проекти в Азербайджан. Това стана ясно по време на среща в Баку на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с министъра на икономическото развитие на Азербайджан Шахин Мустафаев, съобщиха от МИЕТ.

Двамата министри обсъдиха възможностите за развиване на икономическите и търговските отношения между двете страни и откриха двустранен бизнесфорум, в който участваха 15 български и повече от 50 азерски компании.

"България е най-удобната платформа за излизане на азербайджански стоки и услуги на пазара на ЕС", подчерта министър Трайков. По думите му дори във времето на кризата българските компании са останали конкурентни и предлагат много добро съотношение на качество - цена, което може да донесе ползи и за двете страни.

На бизнесфорума бяха представени актуални инвестиционни проекти и възможности за партньорство между компаниите от двете страни. Инфраструктурната програма на Азербайджан предвижда изграждане на железопътна и пътна инфраструктура, жилищно строителство, строителство на офис и бизнес-сгради и др. За следващата година е планирано строителството и на ново пристанище в Баку. Приоритетни отрасли за инвестиции в страната са селското стопанство, хранително-вкусова промишленост, производството на строителни материали, химическата и леката промишленост. Транспортът, логистиката, информационните и комуникационни технологии съща са сфери с голям потенциал за заинтересовани компании. В сферата на енергетиката водещ е интересът към алтернативната енергия - соларни и вятърни енергийни източници, както и малки и средни водноелектрически централи.

На среща с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфас Гараев, министър Трайков обсъди и възможностите за сътрудничество в сферата на туризма. Двете министерства ще насърчат партньорство между туроператори от двете страни, развитие на спомагателни и развлекателни услуги, обмен на групи туристи, развитие на туристически маршрути.