Намаляват пустеещите земи у нас, отчете преброяването на стопанствата
Намаляват пустеещите земи у нас, отчете преброяването на стопанствата / cнимкa: Dariknews.bg, Хасково
Намаляват пустеещите земи у нас, отчете преброяването на стопанствата
32951
Намаляват пустеещите земи у нас, отчете преброяването на стопанствата
  • Намаляват пустеещите земи у нас, отчете преброяването на стопанствата

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов не пристигна в Хасково за старта на преброяването на земеделските стопанства. Вместо него дойде заместникът му Георги Костов, който отчете, че по получените до момента данни от преброяването в страната, намаляват пустеещите земи.

Според междинните резултати от преброяването на земеделските стопанства у нас броят им е по-малък в сравнение с последното преброяване през 2003 г., но се увеличава площта на обработваемата земя. По думите на Костов предишното преброяване е било посрещано понякога с малко скептични мнения, но сега българските земеделски стопани осъзнават, че предстоящият нов период на Програмата за развитие на селските райони и на общата селскостопанска политика може да бъде успешен и полезен за тях само ако има конкретна статистическа информация за всичко в нашите земеделски стопанства. 

При визитата си в Хасково зам.-министърът съобщи още, че проектът за новия Закон за горите вече е внесен в Министерски съвет. Той изрази надежда проектозаконът да бъде разгледан и приет на 29 септември, след което ще предстои неговото внасяне в Народното събрание. „Много неща се променят, но една от най-важните - пълно отделяне на стопанската от контролната дейност. Тези, които ще контролират действията в горите, ще бъдат на бюджетна издръжка, наречени инспектори. Стопанската дейност ще се извършва също от различни държавни, общински или частни горски стопанства, които ще бъдат контролирани от независими, на бюджетна издръжка, инспектори", коментира Костов част от промените. Подробности чуйте в аудиофайла.

В неделя сутрин министър Мирослав Найденов ще даде старт на гроздобера в масив край Харманли, информираха от областната управа на Хасково.