Най-лошото от финансовата криза предстои според кмета на Ню Йорк
Най-лошото от финансовата криза предстои според кмета на Ню Йорк / netinfo

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че най-лошото в настоящата финансова криза предстои. Седмицата, която започва, вероятно ще е трудна за "Уолстрийт", каза Блумбърг, цитиран от Агенция Франс прес.

Финансовият свят бе разтърсен от сриването на американската инвестиционна банка - "Лемън Брадърс", която поиска защита по закона за фалитите и "Мерил Линч", която бе купена от "Банк ъф Америка". Според Блумбърг не е ясно доколко другите две големи банки „Голдмън Сакс’ и „Морган Стенли’ ще успеят да окажат съпротива на ипотечната криза.

Според американския министър на финансите Хенри Полсън банковото система в САЩ е здрава и стабилна, а президентът на САЩ Джордж Буш увери, че той и неговата администрация работят за минимализиране влиянието на събитията на финансовите пазари върху икономиката.

Според бившия централен банкер на САЩ Алан Грийнспан това е най-тежката финансова криза от 50 години насам, а може би и от век. Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц прогнозира, че тази криза няма да е толкова тежка, колкото онази, разтърсила САЩ в началото на 20-ти век, известна като Великата депресия.