Над 13% ръст в производствените цени за юли
Над 13% ръст в производствените цени за юли / netinfo

През юли 2008 г. общият индекс на цените на производител, разглеждан като ранен измерител на инфлацията, нараства с 13,1 процента спрямо същия месец на 2007 г.

В преработващата промишленост през юли 2008 г. спрямо съответния месец на 2007 г. цените на производител нарастват с 13,9 процента. Значително е увеличението на цените при производството и разпределението на електрическа енергия, газообразни горива и топлинна енергия - с 16,2 процента.

Общият индекс на цените на производител през юли 2008 г. спрямо предходния месец нараства с 2,3 на сто, като в преработващата промишленост увеличението е с 1 процент. Увеличават се цените при производството на тютюневи изделия – с 4,6 процента, при производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 4.3 процента, при производството на химични продукти - с 2,3 на сто и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 1,9 процента.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 15,4 процента. Индексът се увеличава с 2,9 процента спрямо предходния месец, като в преработващата промишленост нарастването е с 1,2 на сто. Индексите на цените на производител на вътрешния пазар се изчисляват при постоянна база 2000 г. чрез претегляне със структурата на продажбите на вътрешния пазар.

Спрямо предходния месец при този индекс през юли има спад при цените на хранителните продукти и напитки– с 0,2 на сто. Най голямото увеличение на цените се наблюдава при производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - с 5 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2,4 процента, производството на тютюневи изделия – с 2,3 на сто, докато при производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 0,2 процента.

На годишна основа в преработващата промишленост през юли цените на вътрешния пазар се увеличават със 17,7 процента, като най-значимо е увеличението при производството на хранителни продукти и напитки – с 18,6 процента. От останалите дейности на преработващата промишленост по-голямо относително увеличение на цените спрямо юли 2007 г. има при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 14,0 процента, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12,8 процента, производството на канцеларска и електронноизчислителна техника и производството на дървесна маса, хартия, картон и изделия от тях – с 9,3 процента, производството на химични продукти - с 8,7 процента, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 8.6 процента.