Москва е най-скъпият град за живеене
Москва е най-скъпият град за живеене / netinfo

Руската столица Москва оглавява за трета поредна година класацията на най-скъпите градове за живеене в света на компанията Mercer. Втора позиция заема Токио, като градът се изкачва с две позиции нагоре. Третата позиция е за Лондон, а на четвърто място е столицата на Норвегия Осло. София е на 97-мо място сред изследваните 143 града и е най-евтиният за живее на град в Европа според Mercer, като българската столица се е изкачила с 11 места нагоре.

Изследването на фирмата обхваща 143 града на шест континента, като сравнява цените на повече от 200 продукти и услуги във всеки от градовете, включително жилища, транспорт, храна, облекло, стоки за домакинството и за забавление.

Лидерството на Москва сред най-скъпите градове за живеене в света се дължи най-вече на поскъпващата спрямо долара рубла, както и на наемите на жилищата.

Поевтиняващият долар е довел до значителни размествания в класация, обясняват от Mercer. „Въпреки че традиционно скъпите градове от Западна Европа и Азия все още доминират в топ 20, градовете от Източна Европа, Бразилия и Индия също минават напред”, казва Ивон Трейбър от Mercer.

Няколко европейски града правят значителен скок в класацията поради засилването на съответните валути спрямо зелените пари. Столицата на Чехия – Прага, се е качила с 20 места нагоре – от 49-то на 29-то място. Варшава пък вече е на 35 място при 67-мо през 2007 година. Истанбул е с 15 места напред – на 23-та позиция, което се дължи на напредъка на турската лира спрямо долара и на променени цени в жилищния сектор. Така градът на Босфора следва веднага след Ню Йорк.

Най-скъпият град в Близкия изток е Тел Авив. Израелската столица е 14-ият подред град в класацията. Дубай и Абу Даби пък са паднали значително в листата и сега са съответно на 52-ро и 65-то място, което е резултат от обвързването на дирхама с щатския долар. От африканските градове единствено бившата нигерийска столица Лагос е „дръпнала напред” и с този град завършва топ 30 на най-скъпите градове.

Единственият американски град в топ 50 е Ню Йорк, който се е настанил в „златната среда” и заема 22-рото място, като за година е слязъл със седем позиции надолу. Други американски градове също са паднали в класацията като Лос Анджелис е вече 55-ти подред, Маями – 75-ти, а американската столица Вашингтон е на 107-мо място.