Миньорите в Горубсо-Мадан започнаха работа
Миньорите в Горубсо-Мадан започнаха работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Миньорите в Горубсо-Мадан започнаха работа
52446
Миньорите в Горубсо-Мадан започнаха работа
  • Миньорите в Горубсо-Мадан започнаха работа

Миньорите от „Горубсо-Мадан" започнаха работа, след като новият собственик на рудниците „Върба" Батанци осигури условия за труд и изплати дължимите им пари. Пред Дарик Пенчо Токмакчиев от Федерацията на миньорите заяви, че ще се водят преговори работниците да получат заплати и за времето, в което мините са били затворени.

Междувременно металурзите от ОЦК Кърджали решават днес дали ще протестират отново, въпреки че през празниците получиха заплата и половина от дължимите им пари. Търси се и нов собственик на оловно-цинковия комбинат.

След като миналата седмица сделката за прехвърлянето на „Горубсо" най-накрая бе окончателно приключена, от днес миньорите започнаха работа. "От днес работниците започват да добиват оловно-цинкова руда", каза Токмакчиев. Новият собственик е осигурил необходимите безопасни условия за труд, допълни той.

Токмакчиев обаче сигнализира, че все още има пари, които трябва да бъдат издължени на миньорите: „Преговаряме по този въпрос, написали сме едно писмо от наша страна за времето, когато мината е била затворена и хората не са могли да работят, това трябва да се заплати по някакъв начин съгласно Кодекса на труда от работодателя".

След прехвърлянето на концесията, трябва да бъде направен цялостен план за изваждането на дружеството от тежкото състояние.

Новият собственик на „Горубсо-Мадан" Николай Вълканов заяви, че сделката е направена при тежки условия. Задълженията на „Горубсо-Мадан" надхвърлят 30 млн. лв., но Вълканов изрази увереност че до 15 дни те ще бъдат изчистени. Той добави още, че след месец ще бъде пуснат и рудник „Върба", като ще се разкрият нови работни места.

Вчера миньорите дадоха две животни курбан, за да им върви в работата.