Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС
Недопустимо е заведение да събира такса "празен стол", независимо от ситуацията, заяви пред медии в Созопол министърът на туризма Николина Ангелкова по повод на случая в града, при който ресторант начисли на клиенти 80 лв. допълнително към сметката, защото на масата им останали четири незаети стола. Това съобщи пресцентърът на Министерството на туризма (МТ).

Поканиха Бойко Борисов в Созопол, няма да плаща такса "стол"
 
Министерството направи проверка още в сряда вечерта. Тя показа, че заведението в Созопол, начислило таксата, отговаря на определената му категория от две звезди. Неговото удостоверение обаче е на името на друг ресторант, затова през миналия месец заведението е започнало процедура за промяна на обстоятелствата, каза министър Ангелкова.
 
Тя припомни, че ден по-рано по разпореждане на премиера Бойко Борисов е извършена инспекцията на заведението, както от експерти на министерството, така и от Комисията за защита на потребителите и от Националната агенция за приходите.

Туризъм по български: 20 лева такса за празен стол в ресторант в Созопол (СНИМКА)
 
Независимо от ситуацията, подобна такса е немислима, бе категорична министър Ангелкова. По думите й, ако има нарушаване на обществения ред, следва да се сигнализира до МВР, а не да се търсят "иновативни" начини. Те изключително много вредят на българския туризъм.
 
Важно е, когато бъде направена промяна в обстоятелствата, кметът на общината да попълни всички данни на заведението в Националния туристически регистър, който е достъпен на страницата на министерството. По този начин ще има достъпна информация за потребителите, посочи още Ангелкова.

Собственикът на ресторанта с такса за празен стол: Това е единичен случай (ВИДЕО)
 
Заради нелоялна търговска практика се очаква Комисията за защита на потребителите да глоби собственика на заведението. Много е важно такива ситуации да не се повтарят, категорична бе министър Ангелкова.
 
По повод на постъпил сигнал за липса на достъп на инвалиди на някои от морските плажове, тя обяви, че на стопаните на ивиците - концесионери и наематели, ще бъде разпоредено в най-кратък срок да вземат нужните мерки и където е необходимо, да доизградят съоръжения, улесняващи хората с увреждания.