/ БГНЕС
Това може да се случи, чрез някаква кампания, организирана под егидата на работодателските организации, смята бившият финансов министър
Бившият финансов министър Милен Велчев предлага фирмите и заможните българи да участват в събирането на паричен фонд за борба с коронавируса.

„Нещо трябва да се направи. Мислехме с приятели, вдъхновени от примера на Роналдо, и решихме, че е добре да започне някаква инициатива, в която фирмите и заможните българи да участват в събирането на някакъв фонд. Това може да се случи, чрез някаква кампания, която може да се организира под егидата на работодателските организации, в частност КРИБ, или под егидата на Червения кръст.“, анонсира Велчев идеята в ефира на предаването „Неделята на Нова“.

„В следващите месеци ще има нужда от такива средства за социален патронаж за възрастните хора, които стоят вкъщи. Доброволците, които за съжаление ще бъдат необходими, за да допълнят усилията на лекарите и медицинските сестри, също могат да бъдат заплащани от такъв фонд“, каза още бившият финансов министър и заяви, че е готов да участва в такъв фонд с лична сума.

Според бившия финансов министър е важно да си отговорим на въпроса дали ще има криза, рецесия на икономиката и спад на производството или не? "Категорично съм на мнение, че задължително ще има остър и надявам се краткосрочен спад.При такъв спад има два варианта на отговор от страна на държавата. Единият начин е да се намалят лихвите, за да се увеличи финансирането на бизнеса, но този път пред нас е затворен, първо заради Валутния борд и второ защото в еврозоната лихвите вече са на нула или отрицателни и няма накъде вече да се понижават. Затова единственият начин да се облекчи кризата е, чрез фискални мерки т.с или държавата да харчи повече от предвиденото, или да намали под някаква форма данъците и осигуровките“, обясни Велчев.

„Мерките чрез Банката за развитие са в областта на паричната политика, но така или иначе това са кредити, които фирмите после трябва да връщат. Въпросът е как да облекчим фирмите, много от които са малки и средни предприятия, които обороти ще намалеят в следващите един, два или шест месеца и няма как те да си позволят да връщат кредити, а понякога и да изплащат заплати. Затова идеята, която аз и мой познати обмисляхме е да се намали тежестта на данъчно-осигурителната политика върху фирмите. Беше предложено държавата да плаща част от заплатите. Според мен трябва да бъде въведена въведена осигурителна ваканция или данъчна ваканция, при която за определен период от време по дълъг от един месец, фирмите да бъдат освободени от плащане на осигуровки и то не по избор на правителството, а поголовно всички фирми“, каза още Велчев и разясни, че е си дава сметка, че това са много пари, които няма да влязат в бюджета. "Става дума за около 500 милиона на месец, но трябва да си дадем сметка, че почти всички фирми ще бъдат засегнати от спад на оборотите, с изключение на фирмите за производство и търговия с хранителни стоки".

Велчев посочи още, че би препоръчал на държавата да изтегли нови заеми, докато условията за тях все още са добри. "В следващите месеци държавата ще работи на минус. Наистина имаме много значителен фискален резерв, но той ще започне да се топи и за да спим спокойно и най-вече финансовият министър, е хубаво и при добри условия да се изтегли заем, защото в момента условията няма да са никак лоши".





 
nova.bg