Михалевски: Реалното забавяне на строителните разрешения е две седмици и ще се навакса
Михалевски: Реалното забавяне на строителните разрешения е две седмици и ще се навакса / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Михалевски: Реалното забавяне на строителните разрешения е две седмици и ще се навакса
65344
Михалевски: Реалното забавяне на строителните разрешения е две седмици и ще се навакса
  • Михалевски: Реалното забавяне на строителните разрешения е две седмици и ще се навакса

Две седмици е реалното забавяне до момента на исканията за строителни разрешения, след като временно беше спряно подписването им заради новото министерство на инвестиционното проектиране. Това каза в интервю за Дарик председателят на парламентарната комисия по регионално развитие и местно самоуправление Димчо Михалевски.

Той призна, че създаването на отделно ведомство е създало проблеми, но беше категоричен, че няма риск за провал на строителния сезон, както и че няма никакво преразпределяне на големите инфраструктурни проекти между БСП и ДПС. Според Михалевски забавянето в издаването на разрешителните може да се навакса, тъй като парламентът си е поставил срок до следващия петък всички нужни законови промени да бъдат приети окончателно и публикувани в „Държавен вестник”.

Има негатив от това решение и той е свързан с временното спиране на възможността министърът на регионалното развитие да подписва строителните разрешения на големите национални обекти, каза Михалевски. По думите му целта на министерството на инвестиционното проектиране е можела да бъде постигната и в рамките на съществуващото регионално министерство със специален заместник-министър, който да има специални функции и с изменение на законите даване на инвестиционната дейност.

Михалевски каза, че вече са готови законовите промени, като има дребни детайли които трябва да се доизчистят, тъй като те касаят много закони.

Шефът на комисията по регионално развитие в НС призна, че има известно натрупване на искания за строителни разрешения и изменения на строителни разрешения, но те касаят и проверката на тези решения. Михалевски изчисли, че към момента инкасираното забавяне е не повече от две седмици. Той се позова на думите на министър Терзиева, която е уверила, че всичко е прегледано, има готовност и ще се разпишат всичко моментално, като се изчаква парламентът да си свърши работата. „Това е поука: когато се вземат решения, да бъдат питани всички експерти“, каза Михалевски.

Вече има ясно разграничение на функциите на двете министерства, каза още той. „Никакви проекти не се делят и не отиват при когото и да било. Огромната част от европейските средства по структурните и кохезионния фонд са в българските общини и ще продължават да бъдат. Поръчките, възлагането, проектирането ще остане там. Всъщност разделянето на функциите касае устройството на територията, контролът върху изработката на общите устройствени планове и контрола върху качеството на проектите“, каза председателят на комисията по регионално развитие в НС.