МФ видя манипулация на общественото мнение от Фич
МФ видя манипулация на общественото мнение от Фич / снимка: Sofia Photo Agency
МФ видя манипулация на общественото мнение от "Фич"
26785
МФ видя манипулация на общественото мнение от "Фич"
  • МФ видя манипулация на общественото мнение от "Фич"

Мудис" ни предупреждава, че гръцките банки, представени в България, може да имат затруднения, коментира зам. финансовият министър Ана Михайлова. Пониженият рейтинг от страна на "Фич" пък Михайлова определи като „манипулация на общественото мнение". Тя бе категорична, че няма опасност за депозитите на българите в такива банки.

Фич" не може да изготвя вече рейтинги на България, защото договорът се нея е прекратен, категорична бе Ана Михайлова. Според нея именно заради това агенцията е понижила рейтинга на страната ни. „Това е манипулация на общественото мнение от страна на „Фич".

Договорът с агенцията е струвал 300 000 лева годишно, което в условията на криза не е целесъобразно, според Михайлова. Реакцията на „Фич" ще бъде обсъдена на следващото заседание на ЕКОФИН по настояване на българската страна. Ето и коментарът на Михайлова на оценката на друга агенция - „Мудис", за негативната перспектива на банковата ни система: „Те не говорят за понижение на рейтинга, а за това, че е възможно гръцките банки, представени в България, да имат затруднения от рода на тези, които изпитват банките-майки в Гърция".

Михайлова бе категорична, че банковата система у нас е супер регулирана и ако има сигнали за проблеми, те ще бъдат уловени веднага. Засега няма опасност за стабилността на банките с гръцко участие у нас заради кризата в съседната страна. Даже България е извлякла ползи. „Малки фирми от Гърция започнаха да преминават границата и да правят регистрация в България", каза зам.-министърът.

За влизане на повече капитали от Гърция у нас съобщи и подуправителят на БНБ Димитър Костов. Той бе категоричен, че банките, чиито банки-майки са в Гърция, са стабилни и няма опасност от изтичане на наши пари в южната ни съседка.