Международните автобусни превози ще се свият до 10 % за година-две
Международните автобусни превози ще се свият до 10 % за година-две / netinfo

До една-две години обемът на международните автобусни превози ще се свие до 10 процента от съществуващите в момента. Една от причините за това е настъпването на нискотарифните авиокомпании в България, които привличат хората, пътували досега с автобус. Прогнозата направи в предаването „Дарик Кафе” Ивайло Константинов, председател на Асоциацията на автобусните превозвачи и управител на такава фирма.

По думите му, фирмите за международни превози на пътници могат да се развиват само в посока на туристическите пътувания. Ето какво още каза той:

Аз твърдя, че в момента цените на билетите при международните превози са достигнали критичния си минимум. Цените биха могли да се свалят донякъде. Всеки би могъл да си позволи загуба, но не и тя да е постоянна. В момента, в който тази мярка изчерпи резултатите си, фирмите обикновено закриват тази дестинация.

Фактът, който подкрепя това мое твърдение, е, че много от компаниите не издържаха на тези цени, и ако сега съпоставим обема на пътническите превози за Европа с този преди три-четири години, ще видим, че той е почти наполовина.

Имайки предвид чисто пътническите превози, твърдя, че те ще се свиват до абсолютния минимум. До една-две години в България ще има не повече от 10 процента от сегашния обем.