Металургът Стефан Атанасов прекрати гладната стачка
Металургът Стефан Атанасов прекрати гладната стачка / снимка: DarikNews.bg, Кърджали
Металургът Стефан Атанасов прекрати гладната стачка
53532
Металургът Стефан Атанасов прекрати гладната стачка
  • Металургът Стефан Атанасов прекрати гладната стачка

Заради влошеното си здравословно състояние металургът от ОЦК Кърджали Стефан Атанасов прекрати гладната стачка. Въпреки това останалите трима работници от оловно-цинковия комбинат продължават гладуването си.

Отказът на Атанасов дойде малко преди премиерът Бойко Борисов да оповести, че е постигната договореност служителите на комбината временно да отидат да работят в „Горубсо" Мадан или в КЦМ Пловдив. Целта е металурзите да могат да работят и получават заплати, докато не се разреши проблемът с оловно-цинковия комбинат.

За част от маталурзите от оловно-цинковия комбинат в Кърджали може да бъдат намерени временни работни места в Мадан и Пловдив, след като е постигната договореност с ръководителите на предприятията там. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: „Това е временен, нетрадиоционен, но все пак възможен вариант, който той предложи и ние спешно информирахме нашите колеги по места, на палатковия лагер и в завода за тази опция - с извозване с автобуси, които се осигуряват от собствениците и на двата завода".

Според металурга Стефан Атанасов обаче идеята работниците да пътуват от Кърджали до Мадан или Пловив е несериозна: „Просто няма как да стане. Как? Тези хора психически няма да издържат на това натоварване, защото не може да пътуваш – до Мадан час и нещо, до Пловдив два часа".

Стефан Атанасов прекрати гладуването си заради влошеното си здравословно състояние и разказа откъде са му последните 20 лева: „Един 80-годишен старец, много ме трогна, просто много ме боли. Този човек отдели 20 лева, за да мога нещо да си взема вкъщи да мога да ям. Аз нямам думи, не знам как да се изразя, как да му благодаря".

Атанасов допълни, че за служителите на ОЦК Кърджали гладът е ежедневно състояние, а консумацията на месо – лукс.

Защо Стефан Атанасов се отказа от гладната стачка и вижда ли бъдеще за оловно-цинковия комбинат? Отговори на тези въпроси чуйте в прикаечения звуков файл в репортажа на Марта Младенова