Месни продукти без соя и консерванти ще се появят на пазара до месец
Месни продукти без соя и консерванти ще се появят на пазара до месец / снимка: sxc.hu, Sofia Photo Agency
Месни продукти без соя и консерванти ще се появят на пазара до месец
31638
Месни продукти без соя и консерванти ще се появят на пазара до месец
  • Месни продукти без соя и консерванти ще се появят на пазара до месец

До месец на българския пазар ще се появят първите кебапчета, кюфтета и кайма, които няма да съдържат соя, нишесте и консерванти. Месните продукти ще носят името „Стара планина" и ще отговарят на девет нови стандарта, които бяха разписани днес от директора на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Новите рецепти обхващат 20 продукта от свинско, говеждо и птиче месо, които ще бъдат по-скъпи от останалите марки, но все още не се знае с колко.

Новите стандарти за производство на продукти „Стара планина" включват рецепти за два вида кайма, сурова наденица, кебапчета, кюфтета, карначета, няколко вида малотрайни и трайни колбаси. В тях са заложени допустимите норми за съдържание на сол и някои регулатори, известни като Е с определен номер. Д-р Любомир Кулински от ветеринарномедицинската служба изброи забранените съставки: соеви продукти, картофени продукти, нишестета, фибри механично обезкостено месо и така нататък. „Няма да се допуска тяхното влагане при тези стандарти. Важно е да се знае, че цялото птиче месо, което се влага в тези продукти, трябва да бъде обезкостено, без кожа", каза Кулински.  

Месни продукти без соя и консерванти ще се появят на пазара до месец
netinfo

От понеделник желаещите да произвеждат новите продукти могат да подават заявления, а след одобрение от службите ще правят проби на рецептите чрез собствената си техника. Най-бързо на пазара ще се появят продуктите, за които се изработват само етикети и не трябва да се изчаква производството на обвивки, нужни за кренвиршите и саламите. Всички продукти „Стара планина" ще имат лого, което вероятно ще изобразява българското знаме. Ще се водят преговори и за поставянето им на отделен щанд в магазините.