Македонци правят дъмпинг на нашето грозде
Македонци правят дъмпинг на нашето грозде / netinfo

Македонски производители на грозде масово атакуват с оферти за суровина винарските изби от Пазарджишко и Пловдивско. Това обяви председателят на Регионалната лозаро - винарска камара Константин Маджаров на днешната среща преди старта на гроздобера в Университета по хранителни технологии. “Нямаме основание да спираме този процес”, подчерта той.

Македонците, които имат запазени масиви с двойно по-високи добиви от нашите, предлагат мерло и каберне на 16 евроцента, поясниха собственици на изби. Според тях това е крайна цена с калкулирани транспортни разходи и съпроводена с гаранции, че доставката ще е максимум до 24 часа след беритбата. Така няма опасност от ферментация по пътя, което би влошило качеството на виното.

От изявления на мениджъри на винарските изби в региона стана ясно, че у нас цените на гроздето тази година ще са около миналогодишните, когато качествените винени сортове тръгнаха от 62 ст. за килограм и достигнаха 90.

Областната дирекция на полицията в Пловдив ще изготви предложение за включване на жандармерията в охраната на лозята, каза нейният представител Иво Русев . Специалното поделение на МВР ще пази масивите в Перущица, Кричим и други населени места с компактно население без препитание, което се прехранва от кражби на селскостопанска продукция