Магистрала „Струма на две нива при Кресненското дефиле
Магистрала „Струма на две нива при Кресненското дефиле / снимка: БГНЕС, архив

Част от най-тежкия участък от магистрала „Струма" - този при Кресненското дефиле, ще бъде изграден на две нива. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова пред депутати.

„Ние имаме избран изпълнител, който прави проектиране, за да се избере най-добрия модел за преминаване през дефилето. Поради сериозни рискове, отпадна вариантът за един дълъг тунел. Затова се прави комбинация от малки тунели, виадукти, малки съоръжения и преминаването на две нива", обясни Павлова, цитирана от „Труд". По думите й проектът за участъка трябва да бъде представен до края на годината. Като при създаването му трябва да са приложени най-добрите технологични и екологични решения, каза тя.

Магистрала на два етажа ще има за първи път в България. При нея пътуващите в едната посока ще се движат по долното платно, а тези в другата посока - по горното. Досега у нас е правено само частично преминаване на път на две нива. При южната дъга на Околовръстното това се наложи на малък участък заради драстичното обезщетение за отчуждение, което поиска собственик на парцел.

Вчера беше подписан договорът за проектиране и строежа на друга отсечка от „Струма" - между Сандански и Кресна. Той предвижда до края на 2018 г. този участък да е завършен.

Цялата магистрала ще е готова до 2022 г. Цената за отсечката между Сандански и Кресна е 255,8 млн. лева. Там ще има 9 мостови съоръжения и 2 пътни възела. Работата там ще започне през пролетта на 2016 година. Финансирането е по оперативна програма „Транспорт".