Луксозните цигари засега не поскъпват, Върбанов оттеглил предложението си
Луксозните цигари засега не поскъпват, Върбанов оттеглил предложението си / Sofia Photo Agency, архив
Луксозните цигари засега не поскъпват, Върбанов оттеглил предложението си
54808
Луксозните цигари засега не поскъпват, Върбанов оттеглил предложението си
  • Луксозните цигари засега не поскъпват, Върбанов оттеглил предложението си

Луксозните цигари засега няма да поскъпнат. Това стана ясно часове след като Дарик съобщи за предложението на независимия депутат Венцислав Върбанов, който искаше промяна във формирането на акциза, която щеше да повиши цената на вносните цигари. „Подобна стъпка би била груба грешка, особено на фона на очакванията за спад в приходите от акциз на цигарите след забраната за пушене на закрити обществени места", реагира пред Дарик шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов. В началото на заседанието на бюджетната парламентарна комисия, която трябваше да обсъди тази идея, председателят й Менда Стоянова съобщи, че Венцислав Върбанов е оттеглил своето предложение.

Венцислав Върбанов обясни по-рано пред Дарик идеята си за промяна в закона за акцизите и данъчните складове, като се коригира съотношението на двете ставки – процентната и специфичната, при определянето на акциза върху тютюневите изделия: „Ако бъдат приети тези мои предложения, се очаква да има малко поскъпване на скъпите марки цигари. По-евтините цигари няма да имат изменение - дори може да има при някои от тях леко понижение с няколко стотинки", обясни той.

Върбанов не заяви директно, че целта на поправката е да се стимулира родното производство, но посочи, че нашите марки цигари, които струват до 4,50 лева, няма да променят цената си. Депутатът се надяваше да убеди колегите си в парламента да подкрепят и идеите му за драстично завишаване на санкциите за продажба на цигари на черно: „Ако всичките тези данни, които вие вадите за черна търговия на цигари, успеем на 30-50% да ги извадим на светло, ще влязат много повече пари в бюджета, отколкото изчисленията какво ще се случи, ако се повишат скъпите цигари с 20, 30 или 40%. Който иска да пуши скъпи цигари, ще плаща повече. Който иска да пуши евтини цигари, вместо да си ги купува на пазара по 2 лева, по-добре да си ги купи за 3 лева и всички да са щастливи и законни по цялата верига".

Иначе даже не бил пушач, за да лобира за някого: „Дали ще мине, или няма да мине, е друг въпрос. Но в крайна сметка, защо трябва да съгласувам нещо, което ми е право – да направя предложение. За никого не лобирам".

Отсъствието му от заседанието на бюджетната комисия и съобщението, че си е оттеглил предложенията засилиха обаче съмненията на някои от колегите му именно за лобистко предложение. Дарик не успя да се свърже с Венцислав Върбанов, за да обясни защо се е отказал от своята идея.