Лукарски: Цената на дизела у нас е почти равна на средната за ЕС
Лукарски: Цената на дизела у нас е почти равна на средната за ЕС / БГНЕС

Цената на дребно на бензина в България е по-ниска от средната в ЕС, а тази на дизела е почти равна на средната в Еевропа. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, като се позова на данни, публикувани от Еврокомисията в началото на седмицата.

По време на парламентарния контрол той отговори на въпрос от народните представители Миртин Димитров и Петър Славов относно цените на горивата в България.

Бензинът и дизелът на цени от 2009 г.

Министерството на икономиката законово няма функции на регулатор на пазара на горивата в страната. Пазарът е свободен и цените се определят на пазарен принцип, заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Дизел за 1,59 лв. обеща Марешки

Комисията за защита на конкуренцията по закон е органът, който би установил нарушения за евентуални картели. Скоро ще бъде готов секторният анализ на антимонополния орган за пазара на горивата, каза министърът.

Още по-евтини горива в началото на март

Той добави, че министерството чрез Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българският институт по метрология се грижи да защита интересите на потребители за коректното отчитане на зареденото гориво и за качеството на горивата, предлагани на търговските обекти за течни горива. Нямаме компетенцията за регулация на пазара на цените, каза министърът.

Източник: БТА