/ ThinkStock/Getty Images
Банковите клонове няма да изчезнат въпреки дигитализацията
Лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават
101332
Лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават
  • Лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават
В края на годината лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават. Тази прогноза направи Екатерина Кирилова, главен търговски директор в една от големите банки у нас по време на форума „Шума на парите”.
 
Всеки трети българин е имал неизплатени кредити

Банкерите отчитат като тенденция ръст на потребителските кредити, с които хората с жилищни заеми рефинансират остатъка от ипотеките си. Екатерина Кирилова направи прогноза дали ще поскъпнат заемите: "Нашата прогноза е, че лихвите ще се задържат и, може би в края на годината ще започнат леко да се показват".
 
На този етап не е ясно как влизането на страната в Еврозоната ще се отрази на лихвите по заемите. Екатерина Кирилова по-скоро не очаква промяна в тази насока. "Информацията, която имам, а и съм работила в страни от еврозоната, показва, че към момента ние държим едни добри нива на финансиране на населението и не очаквам да има съществени промени", обясни експертът.
 
Длъжникът у нас - млад мъж с образование и изгледи за кариера

Дигиталните услуги са предпочитани от хората в големите градове, докато в малките населени места хората предпочитат да отидат до банковия офис, показват наблюденията на финансистите. Те обаче са убедени, че банковите клонове няма да изчезнат въпреки дигитализацията, а ще се превърнат в консултантски центрове.