Лидерите от ЕС ще обсъдят начините за стимулиране на финансовия сектор
Лидерите от ЕС ще обсъдят начините за стимулиране на финансовия сектор / снимка: БГНЕС

Лидерите на четирите страни членки на ЕС, които са част от групата на осемте най-развити промишлени държави Г-8, ще се срещнат в Париж, за да обсъдят начините за стимулиране на финансовия сектор в Европа. Срещата цели да бъдат изгладени

дълбоките различия в ЕС за начините за преодоляване на финансовата криза, предаде ДПА.

Противоречията предизвикаха напрежение, особено между Франция и Германия, заради различните им гледни точки за начините на функциониране на ЕС.

Минисрещата на високо равнище е организирана от френския президент Никола Саркози, за да се изгради обща позиция за преодоляването на финансовата криза преди срещите на високо равнище на ЕС на 15 октомври и на Г-8 през ноември в САЩ.

Саркози покани в Париж германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Гордън Браун и италианския министър-председател Силвио Берлускони. В разговорите ще участват и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Противоречията се проявиха около плана за създаване на фонд от 300 млрд. евро (415 млрд. д.) за спасяване на европейските финансови институции, подобен на плана, разработен от министъра на финансите на САЩ Хенри Полсън.