/ Dariknews.bg, архив
От 1 януари услугата личен асистент за децата с 90 и над 90 процента увреждане няма да се заплаща по европейския проект "Независим живот", а ще влиза в новия вид подпомагане в размер на 930 лева. Това ще засегне родителите на 1600 деца, които до момента са получавали заплати като лични асистенти по европейския проект "Независим живот". 
 
Причината за спиране на заплащането е избягване на двойното финансиране на една и съща услуга, което е недопустимо според европейските регламенти. От министерството обявиха, че майките, които са получили заплатите си за януари, няма да връщат пари, и ще им бъде дадено право да кандидатстват като лични асистенти по държавната програма.
 
След поредния протест на майки на деца с увреждания през септември миналата година социалният министър на ГЕРБ Зорница Русинова обяви промяна в начина на подпомагане на децата - според степента на увреждане.
 
То влезе в сила от началото на годината и предвижда най-голям размер на помощта за децата с 90 и повече процента на увреждане - 930 лева. В сумата се обединяват досегашните помощи за различни услуги в домашна среда, включително за използване на личен асистент.
 
През декември министър Русинова увери, че децата, които имат личен асистент чрез европейската програма, ще продължат да използват услугата и след 1 януари. И допълни, че новото подпомагане е първата стъпка от реформата:
 
"Нашите служби ще започнат да събират заявления, за да започне изплащането на тези помощи. Следващите заявени стъпки по отношение на по-голяма реформа в ТЕЛК-овете, по-добро таргетиране на всички социални услуги след създаване на социалните услуги", каза тя.
 
Няколко дни, след като майките на деца с увреждания получиха заплатите си за януари, служебният социален министър Гълъб Донев обяви, че договорите на родителите на деца с над 90 процента увреждане се прекратяват със задна дата. Той обеща, че майките няма да връщат получените заплати, и ще могат да кандидатстват по националната програма "Асистенти на хора с увреждания".
 
От министерството твърдят, че става въпрос за родителите на 1600 деца, а кандидатстването ще става чрез бюрата по труда, след като бъде изработен механизъм в най-спешен порядък. А децата ще продължават да получават други услуги по европейската програма, различни от асистентската, като логопед и психолог.