КЗП ще предложи нормативно решение за контрол на споделената икономика
КЗП ще предложи нормативно решение за контрол на споделената икономика / БГНЕС, архив

Комисията за защита на потребителите (КЗП) има амбицията да изготви и предложи нормативно решение за контрол на т.нар. споделена икономика. Това каза Димитър Маргаритов, председател на комисията.

Знаем случая "Юбер" (компания за споделените пътувания), който се тук се разви по странен начин, каза Маргаритов. Не трябва да се крием от проблема, а да търсим начин да го решим, допълни Маргаритов.

Миналата година имахме успешен туристически закон с няколко хиляди проверки и няколкостотин акта от страна на КЗП. Целта ни беше да сведем до минимум желанието на търговци да обещават нещо, а след това да не го изпълняват, каза председателят на КЗП.

През 2016 г. КЗП е извършила 38 865 инспекции в търговски и туристически обекти, както и в интернет пространството, съобщиха от КЗП. За установени нарушения са съставени 3251 акта. Забранени са 212 опасни стоки. Преустановено е предлагането на четири услуги до отстраняване на проблемите.

Временно са затворени 142 заведения за хранене и развлечения и места за настаняване, тъй като са предоставяли туристически услуги без удостоверения за категоризация.

Забранени са и 299 нелоялни търговски практики в сферите на телекомуникациите, туризма, онлайн търговията, продажбата на хранителни стоки и други. Установени са 563 неравноправни клаузи в договори с общи условия на банкови и небанкови финансови институции, туроператори, онлайн търговци, фирми за изработка на мебели, пощенски оператори и други.

Заведени са и 27 колективни иска - те са за неотстранени след отправени от КЗП препоръки по неравноправни клаузи и за тяхното преустановяване.

През 2016 г. в Европейския потребителски център (ЕПЦ) на КЗП са постъпили над 1300 жалби и оплаквания, което е с ръст от 30% спрямо 2015 г. Над 70% от жалбите в ЕПЦ са свързани с проблеми при пазаруване онлайн, а около една четвърт са за проблеми с въздушен превоз.

Потребителският център разглежда оплаквания на българи от чужди търговци, но приема и сигнали на чужди граждани срещу български фирми. През 2016 г. в ЕПЦ са постъпили 150 жалби на чужденци, предимно от Германия, Франция и Великобритания от услуги на български търговци.

Източник: БТА