КЗК одобри сливане между News Corp. и Dow Jones&Co;.
КЗК одобри сливане между News Corp. и Dow Jones&Co;. / netinfo

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиване на самостоятелен контрол върху Dow Jones&Co, САЩ, от страна на News Corp. („Нюз Корпорейшън”), САЩ. Dow Jones издава бизнес и финансови новини, чрез вестници, списания, итернет, радио и телевизия.

News Corp. произвежда игрални филми, телевизия, кабелни телевизионни програми, списания и приложения, книги. На българския пазар дружеството присъства чрез Balkan News Corporation – собственик на телевизия bTV.

Целта на сделката e да комбинира възможностите на Dow Jones в областта на финансовата информация с глобалните дейности на News Corp. в дистрибуцията и маркетинга на издания.

КЗК установи, че на територията на България, страните по сделката оперират на различни пазари. Dow Jones няма реално присъствие в страната и не може да се очаква, че концентрацията ще промени пазарните дялове на двете компании.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че планираното придобиване не би могло да доведе до създаване или засилване на господстващо положение на разглежданите пазари и няма да навреди на ефективната конкуренция.