Координационен комитет ще работи по проекта Южен поток
Координационен комитет ще работи по проекта Южен поток / netinfo

Председателят на управителния съвет на Газпром е подписал заповед "за създаване на координационен съвет по проекта "Южен поток". Това съобщи руският газов монополист, цитиран от ПРАЙМ-ТАСС.

До юли 2008 г. комитетът, съвместно с италианската компания Ени (Eni), ще организира разработване на техническата и икономическата обосновка на инвестициите в проекта, а по-късно и работата по неговата практическа реализация.

Комитетът ще работи по подготовката и осъществяването на дейности, предвидени в меморандума за разбирателство между Газпром и Ени, за проучване на възможностите за строителство на газопровода.

За ръководител на комитета е назначен заместник председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев, съобщи БТА.

Газпром и Ени подписаха меморандум за реализацията на проекта "Южен поток" на 23 юни. Документът определя насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на проекта.

Според меморандума, морският участък на "Южен поток" ще преминава по дъното на Черно море от руския бряг до българския. Общата дължина на черноморската част на газопровода ще бъде около 900 километра, а максималната дълбочина ще надхвърли 2000 метра.

За строителството на наземния участък се разглеждат няколко различни маршрута, преминаващи по територията на страни членки на ЕС. При реализацията на проекта Ени и Газпром ще използват най-новите технологии, съответстващи на най-строгите екологични изисквания.