КНСБ плаши с протести, настоява за свикване на тристранката
КНСБ плаши с протести, настоява за свикване на тристранката / снимка: БГНЕС
КНСБ плаши с протести, настоява за свикване на тристранката
70011
КНСБ плаши с протести, настоява за свикване на тристранката
  • КНСБ плаши с протести, настоява за свикване на тристранката

КНСБ обяви готовност за радикални действия и протести, ако правителството приеме предложенията на две от работодателските организации за промени в трудовото законодателство. От синдиката поискаха спешно свикване на Съвета за тристранно сътрудничество, за да стане ясна позицията на управляващите дали са нужни подобни промени. Лидерът на конфедерацията Пламен Димитров посочи, че ще бъдат обсъдени общи действия със структурите на КТ Подкрепа".

Пламен Димитров припомни, че 99 процента от предложенията на Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата за промени в законодателството са скандални, като даде за пример идеята за орязване на годишния отпуск след майчинство и премахването на възнаграждението за клас и прослужено време.

Всички тези предложения ще бъдат разяснени на работниците и от тях ще зависи какви действия ще предприеме КНСБ, допълни той.

„Ние сме готови за поведение, което да покаже най-накрая, че в България не може да се подиграваме с работниците. Подигравка е това, което прави бизнесът към тях и опит за флиртуване с властта преди избори. Този път готовността за реакция на нашите структури е изключително радикална и ако някой си играе с огъня, го съветвам веднага да спре", заяви категорично Димитров.

КНСБ настоява да чуе позициите на партиите, подкрепящи правителството, както и на опозицията.

От отговора на управляващите ще зависи оставането на синдиката в Съвета за тристранно сътрудничество, а радикалните действия ще бъдат насочени или към вносителите на предложенията, или към властта, ако ги приеме.