КНСБ на протест, ако до дни няма договорка за националния индекс на заплатите
КНСБ на протест, ако до дни няма договорка за националния индекс на заплатите / netinfo

Национален протестен митинг подготвят браншовите организации към КНСБ, ако до края на следващата седмица не бъде договорен националният препоръчителен индекс за увеличение на заплатите в реалния сектор. От КНСБ настояват за двуцифрен индекс, не по-нисък от 15 процента и съобразен със стопроцентовата стойност на инфлацията за 2007-ма година.

Националният препоръчителен индекс не може да бъде по-нисък от 8.4 процента, колкото е била средногодишната инфлация през 2007-ма година, и трябва да бъде съобразен с производителността на работник в реалния сектор, която е нараснала с 18 процента, обясни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Какво предлага бизнесът? „4,9 процента за ниските зпалати и 3,65 процента за високите заплати”, каза Димитров и допълни: „Ние не можем да приемем диферинцирания подход поради простата причина, че никой не ни е убедил, че има компенсиране на плоския данък, а не виждаме никакво основание да дискриминираме работниците за това, че единият получава малко по-висока заплата.”

Ако бъде договорен индексът, чиято стойност според КНСБ трябва да бъде около 18 процента, ще започне договарянето и на минималните осигурителни прагове по браншове, обясни президентът на КНСБ д-р Желязко Христов. По-малко от 20 на сто ръст на осигурителните прагове ние няма да скрепяваме в договори.

Преговорите между бизнеса и синдикатите започват днес. Ако няма договаряне до 3-ти юни, миньори, металурзи, транспортни работници от цяла България ще се съберат на протест пред сградата на стопанската камара в столицата.