Какъв е съветът на финансисти - за или против 16-те милиарда дълг
Какъв е съветът на финансисти - за или против 16-те милиарда дълг / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Какъв е съветът на финансисти - за или против 16-те милиарда дълг
78268
Какъв е съветът на финансисти - за или против 16-те милиарда дълг
  • Какъв е съветът на финансисти - за или против 16-те милиарда дълг

Големият спор е за политиката, а не за дълга от 16 милиарда според финансиста Любомир Дацов. По думите му политиката на правене на дефицити прави взимането на дълг съвсем естествено.

Горанов е оптимист за гласуването на новия дълг

Според финансиста Стоян Александров проблемът не е в дефицита, който се покрива, а целите, с които се използват средствата.

Финансистът Любомир Дацов смята, че вместо стабилизация и овладяване на разходите има липса на контрол върху тях и неконтролируемо нарастване без да се казва за какво се харчат парите. По думите му политиката на правене на дефицити прави взимането на дълг съвсем естествено: „Когато всички се съгласяват с политиката на правене на дефицит, това нещо като взимането на дълг е нещо съвсем естествено, защото ти трябва да финансираш тези дефицити. Огромният проблем в случая е ние как се примиряваме с тези свръхдефицити, които продължават толкова много години. Това вече е икономически неустойчиво и опасно".

За споразумението за ратифициране с четирите банки за 16-те милиарда Дацов обясни: „В случая, според мен, е много шум за нищо, по простата причина, че единственото нещо, което се избягва, всяка година ти да правиш процедура за наемане на банки и съответно взимането на конкретно количество дълг в рамките на годината".

БСП и ДПС срещу намеренията на кабинета за новия дълг

Финансистът Стоян Александров обясни, че 16-те милиарда се формират от два компонента - покриване на дефицит и наследствен дълг с падеж през следващите 3 години на стойност около 12 милиарда лева, който трябва да се рефинансира: „Защо трябва да се рефинансира, по простата причина, че ние не можем да си позволим да погасяваме стар дълг, след като приемаме бюджети с дефицити. Ние трябва да натрупаме излишъци, което означава, че трябва да приемем бюджети с излишъци, от които излишъци да можем да погасим стария дълг. Трябва да имаме източник. Ние предвиждаме през следващия тригодишен бюджетен период да съставяме и да приемаме бюджети с дефицити, което означава, че ние ще увеличаваме дълга, а не ще намаляваме стария дълг".

Според него проблемът е не в дефицита, а в целите: „За съжаление през последните години ние обикновено насочваме тези средства за социални политики, а не за стимулиране на растежа".

Подробности чуйте на Radio.Dariknews.bg