Горанов е оптимист за гласуването на новия дълг
Горанов е оптимист за гласуването на новия дълг / снимки: БГНЕС

Не знам каква ще е позицията на Патриотичния фронт, оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделее. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след срещата си с депутатите от ПГ на Патриотичния фронт.

Срещата беше много ползотворна, нека колегите си вземат решението, добави той. Горанов посочи, че е представил данни на депутатите от ПФ и им е изяснил за какво става въпрос.
Финансовият министър коментира, че комуникацията между коалиционните партньори става още по-добра. Несигурността в подкрепата на партньорите той обясни с деликатната ситуация, в която били от Патриотичния фронт и АБВ. Горанов посочи, че от "Атака" ще използват всяко решение на ПФ за политически спекулации, същото щели да направят и от БСП по отношение на едно или друго решение на АБВ.

Колегите от ПФ и АБВ са в една деликатна ситуация от чисто политическа гледна точка, но все пак, когато се участва в управлението, то трябва да носи и позитиви, и негативи, коментира финансовият министър.Във връзка с днешните коментари на БСП, Владислав Горанов посочи, че до края на 2017 г. падежират близо 12 млрд. лева стари дългове и добави, че има официална информация на сайта на Министерството на финансите.

Горанов е оптимист за гласуването на новия дълг
netinfo
Относно фискалния резерв министърът каза, че на пръв поглед той може да изглежда много по-голям, защото в него са парите от Сребърния фонд и ядрените фондове - 4 млрд., и над 1,3 млрд. са вземанията от ЕС. По думите му обаче, като се премахнат тези целеви структури от фискалния резерв, реалното му измерение на разполагаем за харчене ресурс е доста по-малък.

Попитан дали разчита на подкрепа за новия дълг от ДПС, министър Горанов посочи, че е имал разговори с абсолютно всички парламентарни групи. Няма никаква логика ДПС да ме подкрепи, добави той.

От Патриотичния фронт отказаха коментар след срещата с министър Горанов. По-късно има заседание на парламентарната им група.

Източник: БТА