БСП и ДПС срещу намеренията на кабинета за новия дълг
БСП и ДПС срещу намеренията на кабинета за новия дълг / снимка: БГНЕС
БСП и ДПС срещу намеренията на кабинета за новия дълг
78264
БСП и ДПС срещу намеренията на кабинета за новия дълг
  • БСП и ДПС срещу намеренията на кабинета за новия дълг

За пореден път БСП и ДПС се обединиха срещу правителството и идеята да се тегли нов заем. Социалистите попитаха дали част от парите не са за превъоръжаване. От ДПС пък поискаха президентът Росен Плевнелиев да вземе отношение по темата.

От БСП призоваха останалите политически сили да не подкрепят идеята на правителството, защото тя ще има тежки финансови последици за страната. Освен това според Янаки Стоилов не е ясно за какво ще се харчат парите.

„За целия период от 2015 до 2017 година България трябва да погаси 2.45 млрд. евро или около 5 млрд. лв. външен дълг. Ние настояваме за офицална позиция и отговор дали част от средствата, които се предвиждат по този дълг, не са за обещания за превъоръжаване", каза Стоилов.

Така позицията на социалистите съвпадна с тази на ДПС. Йордан Цонев поиска и президентът да вземе отношение.

„Смятаме, че всички, които участваха в средата на 2013 година в протестите и медийното отразяване на поемането на милиард дълг от кабинета „Орешарски", трябва да се извинят на целия български народ заради лъжите, които изсипаха, защото структурата на изразходването на онзи милиард е същата каквато е и структурата на тези 16 млрд.", каза Цонев.

От ДПС ще отправят апел към президента - ако той тогава върна актуализацията на бюджета и заради дълга, дали сега би сторил същото.

ОТ ДПС допълниха, че партията е предприела неправилна стъпка преди година, когато се отказа от властта. Тогава са смятали, че нова политическа обстановка ще стимулира реформи.