Излизането на еврозоната от кризата ще отнеме години, предупреди Меркел
Излизането на еврозоната от кризата ще отнеме години, предупреди Меркел / снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред депутатите от Бундестага (долната камара на парламента), че ангажиментите на Европейския съюз за по-голяма бюджетна дисциплина очертават контурите на истински политически съюз, предупреждавайки, че излизането от кризата "ще отнеме години" и ще бъде придружено от "обрати", предаде Франс прес.

Решенията на срещата на върха на ЕС на 8 и 9 декември за засилване на бюджетната дисциплина, вписано в европейския договор, поставиха Европа на пътя на бюджетен съюз в смисъла на един съюз на стабилността, посочи Меркел.

"Но излизането от дълговата криза, която се видоизмени в криза на доверието спрямо цяла Европа, е процес, който няма да трае седмици, нито месеци, а години", предупреди канцлерът.

"Процесът ще бъде придружен от обрати, но ако не позволим да бъдем разочаровани, Европа не само ще преодолее кризата, но и ще излезе по-силна от нея", допълни тя, цитирана от БТА.

Ангела Меркел отново изрази съжаление от решението на Лондон да не участва в предвидените промени, но отново повтори, че въпреки всичко Великобритания ще си остане "важен партньор на Европейския съюз в бъдеще" по въпросите на външната политика и сигурността, конкуренцията, търговията и борбата с глобалното затопляне.