Италия преговаря с чуждестранна компания за Alitalia
Италия преговаря с чуждестранна компания за Alitalia / снимка: EPA/BGNES

Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че са били проведени разговори с "голяма чуждестранна компания" за създаването на алианс с Alitalia („Алиталия”) за спасяването й от банкрут.

"Нашата цел е Италия да има национален превозвач", каза Берлускони за канал TG1. "Имаме план, имаме акционери, имаме необходимите средства и провеждаме разговори с голяма чуждестранна компания за формирането на алианс", заяви италианският премиер, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

През юни Европейската комисия погна Италия за отпуснатия на авиопревозвача заем в размер на 300 млн. евро.

Европейските органи за защита на конкуренцията обясниха, че на този етап се смята, че заемът, отпуснат на Alitalia, „не е съвместим” с правилата на Европейския съюз. Според тях Alitalia няма право да получава държавна помощ до 2011 година, поради предишната помощ, която Италия е оказала на националния превозвач.

През април пък френско-холандският консорциум Air-France-KLM оттегли офертата си, след като се профсъюзите й се противопоставиха. Сделката не можа да се осъществи, тъй като профсъюзите на бяха съгласни с плановете на кандидат-купувача за съкращаване на работни места и разходи.

Потъналата в дългове италианска авиокомпания отчете 495 млн. евро загуба за миналата година, като според превозвача тя се дължи на повишаващите се разходи за гориво и конкуренцията на нискотарифните авиопревозвачи. Всеки ден авиопревозвачът трупа загуби от милиони евро. Делът на държавата в Alitalia е 49,9 процента.