Италия не се нуждае от спасителен план, заяви Монти пред Меркел
Италия не се нуждае от спасителен план, заяви Монти пред Меркел / netinfo

Италия не се нуждае от европейски спасителен план, тъй като очаква бюджетен излишък догодина, заяви италианският премиер Марио Монти, цитиран от Асошиейтед прес. Той каза това на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел, която е на посещение в Рим.

Той обаче призна, че все още е необходимо да се направи още за намаляване на държавните разходи, укрепване на икономическия растеж и създаване на нови работни места.

Това беше първата среща на двамата европейски лидери след срещата на върха на ЕС в края на миналата седмица, на която беше решено да се използват спасителните фондове за директно рекапитализиране на изпитващите затруднения банки и да бъде позволено на страните, спазващи бюджетните правила, да искат финансова помощ без това да ги обвързва със строги условия.

Монти, който настояваше за това решение, подчерта, че страната му няма да има нужда от помощ, тъй като бюджетният й дефицит през 2012 година ще бъде 2 процента от БВП (половината от средното за ЕС) и следващата година се очаква да има структурен бюджетен излишък.

Меркел от своя страна похвали усилията на правителството на Монти за намаляване на държавните разходи и да стимулира изпадналата в рецесия икономика, информира ДПА. "Структурните реформи, въведени от правителството на Монти, са отлични", изтъкна тя.

Германската канцлерка увери, че винаги е успявала да постигне съгласие с италианския премиер Марио Монти, отричайки, че миналата седмица в Брюксел е било постигнало споразумение, като той бил "заобиколен", предаде Франс прес. "Не живеем в лесен период, но искаме заедно да превъзмогнем трудностите", посочи тя на пресконференция в Рим. Тя отбеляза, че с опита си като европейски комисар той познава много добре Германия и че тя "го цени", допълва БТА.

Меркел допълни, че от опита си в бившата ГДР си е направила извода, че "единствено засилена конкурентоспособност" може да позволи създаването на работни места. "Това е верую", отбеляза германската канцлерка, припомняйки, че при идването й на власт през 2005 година 5 милиона германци са били безработни и намаляването на тази цифра е било "едничкия дълг" на нейното правителство.

Монти от своя страна изтъкна, че той и германската канцлерка работят много добре заедно, тъй като и двамата вярват в много конкурентоспособната социална пазарна икономика.