ИСПА агенцията на МОСВ отговаря на изискванията да управлява средствата
ИСПА агенцията на МОСВ отговаря на изискванията да управлява средствата / netinfo

ИСПА агенцията на МОСВ отговаря на всички изисквания да управлява самостоятелно средствата по предприсъединителната програма, потвърди Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

В писмото се посочва, че ЕК официално закрива одита, който започна в началото на 2007 година. През този период може да се каже, че ИСПА агенцията на МОСВ работи в условията на "валутен борд" и като отговори на строгите критерии, успя да спаси общо

17 проекта, за които в края на 2006 година ЕК предупреди, че може да спре плащанията, пише в съобщението.

По този начин МОСВ ще реализира всичките 22 проекта, одобрени за финансиране през 2000 година на обща стойност 507,8 мил. евро. От тях 19 са инвестиционни - за изграждане на депа и пречиствателни станции, а три - за техническа помощ.

Една голяма част от обектите вече са изградени, до края на 2008 година ще бъдат подписани всички договори за строителство, които остават, сред които за изграждане на регионален център за отпадъци в Кърджали, за 7 претоварни станции за отпадъци, за строителство и реконструкция на пречиствателни станции.

Позицията на министър Джевдет Чакъров е, че МОСВ няма да допусне да бъде загубено нито едно евро от програмата, посочват от екоминистерството.