Искат да се създаде кредитно бюро у нас
Искат да се създаде кредитно бюро у нас / netinfo

През следващата година трябва да се работи за създаването на кредитно бюро, където да са отразени данните за всички хора, които имат отношение към кредит, като под кредит се разбират не само банковите заеми, но и ползването на комунални услуги от типа плащане на електричество, телефони, парно. Плащането или неплащането на една или друга сметка ще се отразява на една обща оценка, която ще дава възможност някой хора да получават по-бърз достъп до кредит, а други да са изключени от системата за взимане на банков заем или стоки на лизинг.

Трябва да се намери консенсус между играчите на пазара и ако е необходимо, да се направят някои нормативни промени, за да може кредитното бюро да започне да функционира. Това каза в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Ето какво още каза Хампарцумян:

Има специализирани организации в света, които се занимават с това нещо. Една от тях, която вече оперира в България, но развитието й, честно да ви кажа, е по-бавно, отколкото би ми се искало.

Това, разбира се, е изключително деликатна материя, свързана с много чувствителни данни и защитата на тези данни е много важна. От друга страна, много е важно всеки, който е в този регистър, да има право на достъп до информацията, която се съхранява за него, което дава възможност при някаква грешка или някакво недоразумение това да се изчиства.