/ iStock/Getty Images
Европейската комисия повиши значително оценката си за растежа на хърватската икономика за миналата година до 10,5 на сто, което нарежда страната на второ място в ЕС след Ирландия, информират хърватските медии.

След спад от 8,1 на сто през 2020 година растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се е ускорил до 10,5 на сто миналата година, се посочва в зимните икономически прогнози на ЕК, публикувани днес. Ирландският икономически растеж е бил 13,7 на сто.

Евростат: България е с най-ниската минимална заплата в ЕС

Доброто представяне миналата година се дължи на износа на стоки и услуги, при което туризмът е изиграл ключова роля, както и частното потребление.

За тази година ЕК очаква растежът в Хърватия да се забави до 4,8 процента, като ще бъде подкрепен от вътрешното потребление и износа, а за идната година - до 3 на сто, се посочва в доклада.

Що се отнася до инфлацията според оценките на ЕК миналата година тя е достигнала 2,7 процента, а тази година се очаква да се ускори до 3,5 процента, след което да се понижи до 1,6 на сто догодина.

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Макар да се очаква, че растящата инфлация ще повлияе на частното потребление, положителното развитие на пазара на труда и относително меките антипандемични мерки би трябвало да имат солиден принос за растежа на хърватския БВП.

Хърватия си е поставила за цел да влезе в еврозоната в началото на следващата година.
БТА