/ iStock/Getty Images
Хърватското правителство ще подготви пакет от мерки, който да намали удара от висотите енергийни цени върху гражданите, ако цените продължат да растат, заяви днес в парламента хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от Хина.

Ако цените продължат да нарастват, освен ограничаване на цените на горивата, ще увеличим помощите за социално уязвимите, а за тока и газа ще разчитаме на хърватската енергийна компания ХЕП, която може да поеме част от товара и да смекчи удава върху гражданите, каза той по време на парламентарния контрол.

Като трети елемент от пакета Пленкович посочи ДДС, което сега е 13 процента за електричеството и 25 процента за газа. По думите му повишаването на енергийните цени се дължи на нарушената верига на доставки, COVID-19 и силното търсене.

Домакинствата в Хърватия все още не са имали повишение на цените на енергията, нито ще го усетят преди 1 април. Същото е и за цената на газа, каза Пленкович.

Държавният статистически институт отчете в понеделник скок на потребителските цени в страната с 5,5 процента през декември на годишна основа.
Хърватската централна банка очаква средната годишна инфлация тази година да достигне 3,5-4 процента.
БТА