/ БТА
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя амбицията на Хърватия най-накрая да стане част от Шенген и еврозоната.

Днес Макрон пристига в Загреб на първото си официално посещение, воден от правителствена делегация.

По-рано хърватската национална телевизия съобщи, че хърватският министър на отбраната Марио Баножич и френският министър на отбраната Флоранс Парли са подписали договор, според който Загреб ще придобие ескадрила от 12 изтребителя Rafale на стойност 999 млн. евро.

"Подкрепям стремежа на Хърватия да се присъедини към Шенгенското пространство", заяви Макрон по време на съвместна пресконференция с хърватския министър-председател Андрей Пленкович.

Френският президент добави, че подкрепя желанието на Загреб да стане член на еврозоната.

През септември 2017 г. ръководството на Хърватия обяви, че започва кампания за присъединяване към еврозоната. Процесът на адаптиране на страната към единната валута продължава.

Преди 36 години пет държави решават да премахнат граничния контрол помежду си. Днес в Шенгенското пространство има 26 държави с около 420 милиона жители. Зоната включва 22 от 27-те държави от ЕС - всички с изключение на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия. То обхваща и четири държави извън ЕС: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.
БГНЕС