Инспекцията по труда предупреждава за риск от аварии в мините след валежите
Инспекцията по труда предупреждава за риск от аварии в мините след валежите / снимка: БГНЕС

Обилните валежи в страната създават повишен риск от наводнения на минните обекти в страната. Работодателите от предприятията за подземен добив на руди и въглища трябва да предприемат превантивни мерки за защита на живота и здравето на работещите и за недопускане на аварийни ситуации.

Главната инспекция по труда е предупредила ръководителите на 16-те мини в страната, съобщават от ведомството.

На работодателите на рисковите обекти се напомня, че трябва да изпълнят мерките в задължителния за всяко добивно предприятие план за предотвратяване и ликвидиране на аварии. В него трябва да са предвидени конкретни мерки за предотвратяване на наводнения, образуване на свлачища и пропадания, както и за спасяване на хора в случай на наводнение в мината.

За улеснение на ръководствата на предприятията за подземен добив експерти на ГИТ обръщат специално внимание на признаците за евентуална бъдеща опасност, както и какви конкретни мерки за защита на живота и здравето на работещите трябва да се предприемат.

Като част от рисковите производства предприятията за подземен добив подлежат на периодичен контрол, който се осъществява на три месеца във въглищните мини и на шест месеца в рудодобивните.

В момента се извършва проверка, свързана с периодичния контрол в "Горубсо" - Златоград. Заради специфичните опасности, предизвикани от обилните валежи, обаче контролните органи на ГИТ започват проверки в предприятията за подземен добив на руди и въглища, за да се установи какви мерки са предприети за предотвратяване на наводнения и свлачища.