Индийски компании проявяват интерес към Набуко
Индийски компании проявяват интерес към Набуко / снимка: Министерски съвет

Индийски газови компании проявяват интерес за участие в проекта Набуко чрез България. Това стана ясно на бизнес форум в Делхи, където на държавна посещение е премиерът Сергей Станишев.

Министър председателят Сергей Станишев заяви, че сме отворени към фирми, които искат да се включат в проекта Набуко, в който България участва чрез „Булгаргаз”. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поясни, че забавянето на проекта е политическо, а не икономическо. Той обясни, че ядрената програма на Иран създава пречки на трасето с газ. Пред индийския бизнес премиерът подчерта, че на България не трябва да се гледа като на страна с 7700000 души население, а като възможност за ддостъп до 600 милионния пазар на ЕС.

Комуникациите, замеделието, туризма и енергетиката са сред най-атрактивните свери за инвестиции в България, поясни Сергей Станишев. Вече се работи по българо-индийски проект за използване на слънчевата енергия за осветление в ахтопол, който се очаква да стартира през следващата година, каза икономическият министър Петър Димитров. Той цитира американски бизнесмен у нас, който му обяснил, че трябва да си сляп, глупав или мързелив, за да не инвестираш сега в България. Министърът на икономиката заключи, че индийските бизнесмени не са такива.

България ще подкрепи лансираното от Индия международно споразумение за борба с тероризма, заяви по-рано днес Сергей Станишев пред министърът на външните работи на Индия. По-късно българският премиер ще разговаря с индийския вицепрезидент и със Соня Ганди, председател на управляващата коалиция „Обединен прогресивен съюз”.