Има възможност за привличане на корейски туристи у нас
Има възможност за привличане на корейски туристи у нас / снимка: БГНЕС
България би могла да привлече много корейски туристи у нас, които са високоплатежни, ако туристическият бизнес намери решение на проблема с липсата на пряка авиолиния между двете страни. Това каза пред Дарик Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм, след като се завърна от посещението си в Южна Корея.

Ето какво обясни г-жа Крушкова пред Дарик:

„За организирането на какъвто и да било вид пътуване на туристи, от която и да било дестинация в света е необходима директна транспортна връзка. Няма вариант, в който за един полет от порядъка на 10 часа средно, от която и да било европейска дестинация до Сеул, да се тръгне с куфари и деца при положение, че нямаме директна връзка. Разбира се, те имат възможността и ние преговорихме този тип проблеми. Чрез техните корейски авиолинии и останалите частни компании, които съществуват в тяхната страна, има една възможност да направят чартъри в летния, пък и в зимния сезон, съобразно желанията на туристите. Това е важно, необходимо, обективно и реално да се случи. Те имат възможност, имат огромен летателен парк и за тях не е проблем да организират такъв тип пътуванията до нашата страна.

Всъщност ние се появяваме на корейския пазар едва в последните две години. Това беше наше второ участие. Поводът да бъда в Корея беше подписването на споразумението между министерството на културата и туризма на Корея и нашата Държавна агенция по туризъм в областта на туризма. Това е нормативната база, която дава възможност частният бизнес да се припознае и да започне активни действия.