Идея на Минко Герджиков може да вдигне данък сгради в някои квартали на София
Идея на Минко Герджиков може да вдигне данък сгради в някои квартали на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Между 18 и 45 % може да се увеличи данък сгради в някои райони в София, ако бъде прието предложението на зам.-кметът по финансите на столицата Минко Герджиков. Неговата идея е да бъдат разширени границите на първа и втора зони, като в тях се включат по още няколко квартала. По този начин ще се завиши и данъчната оценка на имотите в тези квартали, като може да се стигне и до повишаване на такса смет. От кметството обаче многократно обещаваха, че няма да има увеличаване на данъци и такси в София.

Като причина за предложението си, публикувано на сайта на Столичния общински съвет, Герджиков посочва, че границите в столичните зони не са променяни от 1998 г., а центърът се е разширил, оформили са се престижни квартали с луксозни и големи къщи. Освен сега съществуващите квартали се предлага към 1-ва зона да бъдат включени и кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-18. жк Сердика, жк. Иван Вазов, кв. Крива река, участъкът между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и други.

Към втора зона пък да бъдат включени кварталите Драгалевци, Симеоново-север, Вилна зона Малинова долина, вилна зона Малинова долина-Герена, кв. Княжево, вилна зона Киноцентъра ІІІ част.

В зависимост от конструкцията на сградата базисната данъчна стойност на 1 кв. м. застроена площ варира от 17.00 лв. за масивна конструкция до 4.40 лв. за паянтова сграда. Тя се умножава с коефициент за местоположение на имота, определен в Закона за местните данъци и такси, съгласно местонахождението му в различните зони на града. Определянето на нови граници на зоните на София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата, заключва в предложението си Герджиков.