И работници ще бъдат глобявани, ако нямат трудов договор
И работници ще бъдат глобявани, ако нямат трудов договор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И работници ще бъдат глобявани, ако нямат трудов договор
48147
И работници ще бъдат глобявани, ако нямат трудов договор
  • И работници ще бъдат глобявани, ако нямат трудов договор

Депутатите въведоха окончателно солидарна отговорност на работодателя и служителя, ако работят в сивия сектор, като одобриха на второ четене текстове от поправките в Кодекса на труда. Глобата за работник, който не сигнализира, че е без трудов договор, ще е в трикратния размер на осигуровките му, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната длъжност.

Левицата определи предложението като скандално и попита колко работодатели досега са санкционирани за служители без трудов договор, но не получиха такъв отговор от социалния министър Тотю Младенов.

„Във време на криза, когато безработицата се увеличава, заетостта намалява, по никакъв начин не можем да говорим, че има равнопоставеност между работника и работодателя", каза Драгомир Стойнев от БСП и допълни: „Вярно е, знам вашата тези, че това е договор между двама човека, но съгласете се, по време на криза работодателят има голям избор, тъй като за едно място чакат средно 30 човека. Защо намалихте глобите на работодателя, нали искате да изсветлявате сивата икономика?".

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че е изненадан, че за едно място кандидатстват 30 души. Според него предложението е много правилно и ще има ефект. „Аз съм бил работодател, преди да вляза в парламента. Самите работници искат да получават повече пари и да не им се плащат осигуровки. И точно затова след като е договор между две лица, трябва да носят съответно реципрочна отговорност", каза той.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че промяната е продиктувана от непримиримост към тези, които работят в сивата икономика. Именно от тази гледна точка глобата, която се налага на работодателя, когато наеме човек без трудов договор, за всеки отделен случай е от 1500 до 15 000 лв., каза той.