И ГЕРБ, и БСП предлагат да се увеличат майчинските, имат различия по въпроса от кога
И ГЕРБ, и БСП предлагат да се увеличат майчинските, имат различия по въпроса от кога / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И ГЕРБ, и БСП предлагат да се увеличат майчинските, имат различия по въпроса от кога
64330
И ГЕРБ, и БСП предлагат да се увеличат майчинските, имат различия по въпроса от кога
  • И ГЕРБ, и БСП предлагат да се увеличат майчинските, имат различия по въпроса от кога

Временната правна комисия в парламента прие повишаване на средствата за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 240 на 310 лева. От ГЕРБ предлагат това да се случи от 1 юли, а социалистите - от 1 октомври. Пред Дарик Мая Манолова обясни, че още в четвъртък се очаква промените в бюджета за държавното обществено осигуряване да влязат на първо четене в пленарната зала. Датата, от която да има увеличение, ще бъде уточнена преди окончателното приемане на идеята.

Въпреки че докато беше на власт не увеличи майчинските, ГЕРБ предложи сега това да се случи. Бившите управляващи настояват това да стане от 1 юли, докато социалистите искат увеличението да бъде факт от 1 октомври. Мая Манолова от БСП обясни, че под искането на предишните управляващите са се подписали Тотьо Младенов, Светлана Ангелова, Владислав Горанов и Менда Стоянова. „Техният аргумент е, че видите ли могат да се намерят според тях вече пари в бюджета на общественото осигуряване и това може да се случи от 1 юли", обясни Мая Манолова. Социалистите са подкрепили и техния и своя законопроект, който предвижда увеличение от 1 октомври, като са обяснили, че в периода между двете гласувания, когато заработи новото правителство, новият социален министър ще може да каже, преглеждайки бюджета на ДОО, дали има възможност държавата да направи това увеличение преди 1 октомври, каза още зам.-председателят на парламента.

Освен увеличението на майчинските, временната правна комисия прие единодушно на първо четене промени в наказателния кодекс, с който се инкриминира нападението над лекари, а по предложение на Атака - и над учители. Очаква се още този четвъртък промените да бъдат разгледани на първо четене в пленарната зала.