Хиляди шведи на протест заради реформа в осигуряването
Хиляди шведи на протест заради реформа в осигуряването / netinfo

Хиляди шведи протестираха днес в Стокхолм срещу проекта за реформа в системата на осигуряването за безработица, предаде Франс прес.

Проектът предвижда да се увеличи размерът на осигурителните вноски на работещите, а същевременно да се намали сумата на обезщетенията, изплащани на безработните.

В средата на деня протестиращите бяха около 3500 души - главно членове на профсъюзите от строителството, търговията и на работещите в обществения сектор, посочи говорителят на полицията Бьорн Енгстрьом.

След призива на основната профсъюзна организация в Швеция - Централното обединение на профсъюзите, което обхваща 15 синдиката с общо над 1,8 милиона членове – в края на деня митинги ще има и в други шведски градове.

Представената миналия месец реформа ще бъде гласувана в парламента на 20 декември.

Тук сме, за да се борим с очакваното влошаване на условията за осигуряване за безработица, заяви председателката на профсъюзната конфедерация Ваня Лундбю-Ведин.

Реформата ще засегне всички - както безработните, така и работещите, а това ще се отрази на възнаграждението на всеки, отбеляза Лундбю-Ведин.

Правителството, което разполага с мнозинство в парламента, отсега е убедено, че ще успее да прокара реформата. Тя ще бъде въведена от 1 януари, а първите ограничения върху обезщетенията ще влязат в сила през март идната година.

Четирипартийният Десноцентристки опозиционен съюз спечели парламентарните избори на 17 септември, превръщайки проблемите, свързани с безработицата, в централна тема на предизборната си кампания.

Новият премиер Фредрик Рейнфелд непрекъснато оспорва официалните данни за безработицата. Според статистиката през ноември безработните са били 4,3 процента от активното население, но позовавайки се на други експерти, правителството смята, че без работа е една пета от активното население.

Новото правителство превърна в свой приоритет намаляването на значителните суми, изплащани като помощ при безработица, за да поощри хората да търсят работа.