Хилд сключи 36-ти договор за пожизнена рента срещу имот
Хилд сключи 36-ти договор за пожизнена рента срещу имот / Снимка: Sofia Photo Agency

Компанията"Хилд" днес сключи новия си 36-ти договор с клиент, на който ще изплаща пожизнени месечни ренти, срещу ипотека на имота му. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Диляна Георгиева. Спорд Комисията за финансов надзов, този договор е незаконен, тъй като е направен след като "Хилд" са били информирани, че за извършваната от тях дейност у нас е необходим застрахователен лиценз.

За днешния договор на „Хилд” Комисията за финансов надзор може да наложи административно наказание, тъй като компанията извършва застрахователна дейност без лиценз. Това казаха за Дарик радио от регулаторния орган. В прокуратурата вече е получено и писмото на комисията, с което те сезират властите за дейността на дружеството.

Тази кампания има за цел да манипулира общественото мнение”, категорична е Диляна Георгиева, изпълнителен директор на „Хилд”. Тя е обясни, че независимо от действията, които са предприети срещу тях, ежедневно се увеличават желаещите да сключат договор.

Дейноста, която „Хилд” извършва няма застрахователен характер. Дълбоко сме озадачени от факта, че след като в началото на август месец бяхме поканени на среща в Комисията за финансов надзор, независимо, че не сме тяхно подотчето лице, ние им представихме всички поискани от тях документи, разяснения точно за дейността, която „Хилд” упражнява на пазара. Предоставихме договорите, които и вие днес видяхте. Широко разговаряхме, казахме, че сме отворени за допълнителна информация и след почти три месеца получихме просто едно писмо.”

Диляна Георгиева е категорична, че няма нужда да искат получаване на лиценз за застрахователна дейност защото предмета на „Хилд” е покупко- продажба на недвижими имоки. Според юристи, обаче, в такъв вид договори, задължително условие е цената по сделката, каквата в този случай няма. От компанията обясниха, че развалянето на спорузумението по инициатива на клиента става по Закона за задълженията и договорите. Ако „Хилд” изпадне в затруднения и не може да изпълнява договореното, в едномесечен срок трябва да прехвърли отново на титуляра собствеността върху имота.