Харманли може да поеме само 50 хил. тона от софийските бали
Харманли може да поеме само 50 хил. тона от софийските бали / снимка: Sofia Photo Agency

Само 50 хил. тона от отпадъците на столицата може да си позволи да поеме регионалното сметище в община Харманли. Това е около 8 процента от балирания боклук на София, се казва в официално съобщение на община Харманли. Освен това, такова количество няма да натовари капацитета на депото, така че да затрудни местното сметосъбиране.

Пълният капаците на сметището е 328 000 хил. куб. м, като първата работеща клетка с обем 156 хил. куб. м или около 105 хил. тона. С поемането на софийските бали тя няма да се запълни изцяло, а ще остави място за около 8 хил. тона отпадъци. При дневно 26 тона отпадъци от Харманли това означава, че само първата клетка ще има експлоатационен срок от още близо година.

Изграждането на втората клетка ще приключи до края на годината. Нейният капацитет е 171 хил. куб. м и при посочения темп на сметосъбиране за града, тя може да се използва пълноценно още близо 18 години. Това означава, че приемането на част от софийския боклук няма да съкрати експлоатационния срок на сметището.

Всички тези сметки засега са теоретични, докато няма конкретна договорка за приемането на боклука от столицата, а само проучвателни разговори за това, се посочва в съобщението и се припомня, че ръководството на общината е категорично, че до такова решение може се стигне само при условие, че на общината се осигурят средства за инвестиции в инфраструктурата, както и поемане на част от разходите за поддръжка на сметището, откъдето ще дойде и понижаването на цената на таксата за смет в общината.

Окончателното решение за приемането на част от отпадъците на София ще бъде взето от Общинския съвет в Харнали, но при положение че бъдат удовлетворени исканията на общината и кметът Михаил Лисков внесе докладна за разглеждане в местния парламент.