Хампарцумян: Банковата система е стабилна
Хампарцумян: Банковата система е стабилна / netinfo

Банковата система е стабилна, а действията на БНБ и правителството могат да ограничат проблема единствено в групата на Корпоративна търговска банка. В това бе категоричен председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян. По думите му е съвсем нормално първо да бъде предложено на акционерите в банката.

На въпрос дали трябва да буди притеснения, че руската банка ВТБ се отказа от по-сериозно влизане във КТБ и как гледа на критиките, че не е най-добрият вариант ББР, Хампарцумян обясни: "Не трябва да се притесняваме, ако нещата са в ръцете на професионалистите от централната банка. Правителството също трябва да бъде в кооперативно настроение, за да се овладее ситуацията и да няма разпространение на тази зараза извън банката, която е в проблем".

Нямам нищо общо и не знам какво мислят нито оманските акционери, нито ВТБ, нито който и да било, но така или иначе дори да не се намерят акционери, има един акционер под формата на Банка за развитие или фонд за застраховка на депозитите, те ще свършат същата работа, каза банкерът.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че държавата е реагирала правилно, но реакцията й е била малко закъсняла. Бизнесът ще срещне известни проблеми през месеца, в който сметките му в Корпоративна търговска банка са блокирани, но повечето фирми имат сметки в повече от една банка. Компаниите имат сметка в повече от една банка, винаги има диверсификация, така че няма да се стигне до много тежки и сложни ситуации, каза председателят на асоциацията на индустриалния капитал.

Нямаме съмнение, че на 21 юли банката ще отвори врати и компаниите подреждат така нещата си, че да могат този месец да оптимизират дейността си и да минимизират щетите, каза още Васил Велев.

Уважаеми читатели, до момента коментарите към статиите бяха заключени на основание Чл.152 „а" от Закона за кредитните институции. Отново отваряме възможност за Вашите коментари. Молим Ви да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.
Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават законовите предписания.